صابئین در روزهای یکشنبه در آب جاری کارون تعمیدمیکنند. قبله شان سمت شمال آسمانی است. نمازشان رکوع و سجود ندارد. سه بار در روز نمازمیخوانند. ازدواج دارند اما طلاق ندارند. هیچ عضو جدیدنمیپذیرند. روحانیون شان برای شعائر دینی پولی دریافتنمیکنند بلکه خود صاحب شغل هستند. بیشتر صابئین به زرگری و نقره کاری مشغولند.
چندی پیش، کتاب «ایران سرزمین صلح ادیان» با حضور پژوهشگرانی از ایران و پروفسور لیگن هاوزن (فیلسوف و دین پژوه) رونمایی شد. یکی از موضوعاتی که در این کتاب، مورد بررسی قرار گرفته، دین ‘صابئین ‘ است که پیروان به عنوان یک قوم و اقلیت ناشناخته یا کمتر شناخته شده، در جنوب غربی ایران زندگیمیکنند. اینان پیروان حضرت یحیی علیه السلام هستند که قریب 1800 سال در ایران سکنی دارند. دکتر مسعود فروزنده، نویسنده کتاب مذکور و محقق و پژوهشگر تاریخ که درباره این دین تحقیقات گسترده و طولانی داشته در گفت و گو با عصرایران، به سوالاتی در این باره پاسخ داد.
اولین پرسش درباره تاریخ این قوم است که فروزنده در این بارهمیگوید: قوم صابئین مندایی پیروان حضرت یحیی هستند که نزدیک به 1950 سال پیش به دلیل اذیت و آزار برخی از اهالی اورشلیم به سوی رودخانه فرات مهاجرت کردند. اولین محل سکونت آنها شهر معروف تاریخی حران بود؛ سپس در امتداد رود فرات به جنوب حرکت کرده و ضمن استقرار برخی از آنها در شهرهای بغداد و بصره و عماره در نهایت آخرین گروه شانبه شهرهای خرمشهر و هویزه و شوشتر رسیدند.
این پژوهشگر درباره آداب و سنن دینی صابئین مندایی نیز چنین توضیحمیدهد: صابئین در روزهای یکشنبه در آب جاری کارون تعمیدمیکنند. قبله شان سمت شمال آسمانی است. نمازشان رکوع و سجود ندارد. سه بار در روز نمازمیخوانند. ازدواج دارند اما طلاق ندارند. هیچ عضو جدیدنمیپذیرند. روحانیون شان برای شعائر دینی پولی دریافتنمیکنند بلکه خود صاحب شغل هستند. بیشتر صابئین به زرگری و نقره کاری مشغولند. عید نوروز را جشنمیگیرند. به غذاهای گیاهی و ماهی علاقه دارند. ذبح شان با چاقو است و شایعه اینکه آنها حیوانات را خفه میکنند حقیقت ندارد.
عروس و داماد قبل از محرم شدن باید غسل تعمید شوند و یکی از قسمتهای جالب عروسی آنها این است که روحانی سر عروس و داماد را سه بار به آهستگی به هم متصلمیکند که نمادی از وصل روحانی آنهاست.
افزودن دیدگاه