قلعه نصوری ( منتسب به آل نصور) در شهر بندر طاهری(بندر سیراف) از توابع بخش مرکزی شهرستان کنگان است. قلعه نصوری مشهور به قلعه شیخ در حدود ۱۸۰ سال در دوره قاجار به دست معمار علی اضغر شیرازی بنیان گرفت. سنگ‌، گل و گچ مصالح اصلی هستند.

دَرب ورودی از جنس چوب و رو به خلیج فارس تعبیه شده است؛ گل میخ و کنده کاری ظریف بر آن دیده می‌شود. فضای درونی قلعه نصوری بر اساس سنت معماری قاجار به دو بخش بیرونی و اندرونی تفکیک می‌شود، پس از ورودی اصلی یک هشتی بزرگ قرار دارد که دارای هشت طاقچه است. زمانی که انسان از هشتی وارد حیاط بیرونی می‌شود؛ در جبهه شمالی آن یک ردیف پلکان به طبقه دوم منتهی می‌شود و یک درب چوبی ساده، آن را به اندرونی وصل می‌کند در جبهه باختری نیز یک پلکان به طبقه دوم می‌رود. در این طبقه یک ایوان با ستون‌های سنگی و گچبری‌های جالب وجود دارد. این ایوان از طرف پنج در چوبی به اتاقی راه می‌یابد که باختر آن قرار دارد. در این اتاق یک گچ بری با تزیینات گل و بوته دیده میشود. بادگیر این بنا همانند بادگیرهای ساختمان‌های ساحلی خلیج است. قلعه دارای ایوان ستون داری در طبقه دوم است. تزیینات گچ بری مربوط به این قسمت است. سبک کار و تراش آن‌ها شبیه ستون‌های بازار وکیل شیراز است. گچ بری‌ها شامل شاخ و برگ گل و بوته، فرشتگان و پرندگانی است که بر رونق و زیبایی قلعه افزوده است.

سیراف

شهری که فقط یک خیابان دارد بندر تاریخی سیراف که سراغ آن را از دوره ساساسانی داریم. گفته شده که شهر قدیمی‌سیراف بر اثر زلزله به زیر آب رفته است. تاجران این شهر با کشورهای هند و چین رابطه تجاری داشتند. در واقع راه دریایی جاده ابریشم بوده است. گفته شده که تاجران این شهر یهودی بودند. قلعه به نام نصوری بازمانده از دوره ی قاجار در این شهر وجود دارد که متعلق به آل نصور بوده است و میراث فرهنگی در حال مرمت آن می‌باشد. در سال‌‌‌های اخیر عسلویه باعث رونق این شهر شده است. این شهر به صورت یک باریکه ساحلی از یک طرف به کوه و از طرف دیگر به ساحل منتهی می‌شود. لذا شهر عرض زیادی ندارد و مساحت آن بیشتر طولی هست.

سیراف

*دکتر خادمی‌در حال تحقیق میدانی از شهرهای نفتی است، بخشی از مشاهدات خود را به صورت ویدئو و تصویر و متن در اختیار گروه فرهنگی مشعل آبادان می‌گذارد نوشته بالا بخشی از یادداشت‌‌‌های اوست که سایت مشعل آبادان به آگاهی علاقمندان می‌رساند.

قلعه نصوری
درب ورودی قلعه نصوری
دکتر خادمی

افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *