عنوان یادداشت

یگان اتوبوسرانی کارکنان آبادان

نویسنده مسعود فروزنده

۲۰ مرداد ۱۴۰۲

مقدمه

ساخت قطار شهری آبادان در سال ۱۹۱۷ میلادی در بحبوهه جنگ جهانی اول اغاز شد. اغلب مواد و کالاها از انبارهای بوارده و سی برنج به مقصد پالایشگاه آبادان با قطار انتقال می‌یافت. بعدها انتقال شماری از کارمندان و افزار مندان از ایستگاه‌‌‌های ویژه به مقصد درب‌‌‌های چهارده و هجده و نوزده پالایشگاه آبادان در واگن هایی با صندلی چوبی انجام می‌گرفت. همزمان چند اتوبوس نیز برای انتقال کارکنان از مبدأ محله بریم به مقصد پالایشگاه و دفتر مدیریت در خرمشهر بکار گرفته شد. اغلب راننده‌‌‌های لکوموتیو‌ها و اتوبوس‌ها و خودروها هندی بودند. اعتصاب سال ۱۳۰۳ به اخراج شماری از راننده های هندی انجامید و ایرانیان از فرصت پیش امده استقبال کردند.

سرعت گرفتن اصلاحات

وقوع اعتصاب بزرگ تیر ۱۳۲۵ در آبادان و شهرهای نفتی، شرکت را به تسریع اصلاحات وادار ساخت. نقشه نوسازی و توسعه شهر با کمی‌تغییر در ۱۳۲۵ به اجرا گذاشته شد. تمامی‌ اقدامات توسعه ای سال‌‌‌های ۱۳۲۵ تا ۱۳۲۸ تحت تاثیر فضای اعتراضی علیه قرارداد نفت جنوب شکل گرفت.

چندین مدرسه و سینما و باشگاه ساخته شد. محوطه اداری در مرکز ابادان افتتاح و بازار احمداباد مورد ترمیم قرار گرفت و روشنایی خیابان‌ها از کفیشه تا سدّه راه ادازی شد.

خدمات یگان اتوبوسرانی کارکنان آبادان

سیستم حمل و نقل برای کارکنان پالایشگاه ( با عنوان Abadsn Staff Bus Fleet Services ) در سال‌‌‌های ۱۳۲۵ تا ۱۳۳۰ اوج گرفت. بیش از هشتاد راننده در این یگان مشغول بکار بودند. شمار اتوبوس‌ها در اندازه‌‌‌های مختلف تا پنجاه دستگاه فزونی گرفت از سوی دیگر استفاده از دوچرخه توسط کارگران با واردات انواع آن چهره شهر را دگرگون ساخت. در این میان یک مشکل اساسی باقی ماند و آن سیستم قطار شهری بود که حمل ونقل اتوبوس‌ها و ترافیک شهری را مختل می‌کرد.

نقشه “خدمات یگان اتوبوسرانی کارکنان آبادان” که در پایین آمده یک سند سازمانی است که از گستردگی ایستگاه‌ها و زمانمندی دقیق حکایت می‌کند. براساس این سند و دیگر گزارش ها، اتوبوس‌‌‌های شرکت، از ساعت شش صبح تا ۱۲ ظهر، بیش از هزار بار برای سوار و پیاده کردن کارکنان و خانواده‌‌‌های نفتی توقف می‌کردند. غیر نفتی‌ها حق سوار شدن به اتوبوس‌‌‌های اختصاصی کارکنان را نداشتند. ده دستگاه برای مردم که خدمات اجتماعی خوانده می‌شد از ساعت هفت صبح تا غروب به مسیر احمدآباد _ منطقه مرکزی _ ایستگاه هفت اختصاص یافته بود.

با روی کار آمدن دولت مصدق، قوانین سخت انگلیسی لغو شد و شرکت ملی نفت دستور داد یگان اتوبوسرانی در خدمت محله‌‌‌های غیر نفتی هم قرار گیرد.

الگوی متنوع سازی

پس از سرنگونی دولت مصدق در ۱۳۳۲، شرکت ملی نفت الگوی “متنوع سازی” را به اجرا درآورد. در طول بیست و پنج سال، الگوی “متنوع سازی” به کاهش اتوبوسرانی انجامید و سازمان آن کوچک گردید.

شرکت استفاده از دوچرخه را به رفتار سازمانی تبدیل کرد، رفت و آمد کارمندان با خودروی شخصی را بلا مانع خواند و هزینه جابجایی کارکنان برای ماموریت‌‌‌های درون شهری و برون شهری از طریق آژانس‌‌‌های خصوصی را تقبل کرد. اجاره “راننده همراه خودرو” از سیاست‌‌‌های تشویقی بود که به قدرت گرفتن گروه جدید ” راننده مالک” انجامید. اغلب رانندگان ابادان به عضویت سندیکا درآمدند و نهاد جدیدی را سازمان دادند؛ اما توانایی برپایی اعتصاب نداشتند. نوعی از وابستگی به “پیمان‌‌‌های شرکتی” آنان را از امر سلبی پرهیز می‌داد. شرکت (‌ پالایشگاه) همانقدر که در تأسیس نهادهای مدنی جنبه تاسیسی داشت مانع اصلی اتحاد برای اعتصاب بود.

شرکت ملی نفت همچنین شهرداری و انجمن شهر ابادان را تشویق و کمک کرد تا سیستم حمل ونقل عمومی‌را گسترش دهد. روند مجوزها و تسهیلات بانکی تسهیل شد و شمار مالکان مینی بوس و تاکسی فزونی گرفت..

اینگونه شد که یگان اتوبوسرانی پالایشگاه آبادان در سال ۱۳۵۶ به یک چهارم سال ۱۳۲۶ کاهش یافت.

یادداشت ها

شرکت ملی نفت در سال ۱۳۴۸ پنج دستگاه اتوبوس دیزل ایران نشنال ۴۶ نفره به شهرداری مسجدسلیمان هدیه کرد. نیروی شاغل مسجد سلیمان در بخش حمل و نقل در سال ۱۳۳۵، ۲/۱ درصد بود، در سال ۱۳۵۵، به ۵/۵ درصد از کل نیروی شاغل رسید. نگاه کنید به: عباسی شهنی، دانش؛ تاریخ مسجد سلیمان، تهران، ۱۳۷۲ هیرمند؛ صص ۳۷۶، ۴۱۰.

اولین قطار شهری در ابادان راه اندازی شد. تصویر متعلق به سال ۱۹۲۱ میلادی برابر ۱۳۰۰ شمسی است. ساخت قطار شهری از حدود سال ۱۹۱۷ در بحبوهه جنگ جهانی اغاز شد.
اتوبوس‌‌‌های قدیمی‌شرکت که با تبدیل تریلی مورد استفاده در حمل و نقل عمومی‌قرار می‌گرفتند.
اوایل دهه ۱۳۵۰ اتوبوس پالایشگاه دانش اموزان را به خانه باز می‌گرداند.
دوچرخه بخشی از زندگی و کار شد. پارکینگ دوچرخه‌ها در پشت دروازه ۱۴ پالایشگاه. اواخر دهه ۱۳۴۰
جاسم عیدانی از مدیران آژانس تاکسی جویدر در سال‌‌‌های ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۷ می‌گوید آژانس تاکسی جویدر از فعال ترین آژانس‌ها در آبادان بود و نزدیک به یکصد راننده با آن آژانس همکاری می‌کردند
بخش خصوصی در پی اجرای برون سپاری‌‌‌های دهه ۱۳۳۰ تقویت شد و به شکل گیری نهادهای جدید انجامید. تاکسیرانی جویدر در بحش حمل و نقل شهری آبادان نمونه موفق این سیاست بود.
یکی از اتوبوس‌‌‌های قدیمی‌که چیزی از ان نمانده
مجریان شیک و اطو کشیده رادیو نفت ملی محبوب مردم بودند و اغلب با اتوبوس یا اگر منزلشان نزدیک بود با پای پیاده به محل کار می‌امدند. حقوق شان در نیمه دوم دهه ۱۳۴۰ بین پانصد تا هزار و دویست تومان در ماه بود. اهل شعر و نوشتن بودند و با نشریه نامه صنعت نفت همکاری می‌کردند.
محله شاه آباد – هزاری ها، زمان تصویر برداری اواخر دهه ۱۳۴۰ است اثری از خودروی شخصی دیده نمی‌شود. در دیگر تصاویر از این محله نیز به ندرت خودروی شخصی دیده شده است. عکس‌‌‌های این محله را در سایت و نشریه مشعل ابادان بارها مورد بررسی قرار داده ایم.
بخشی از کارکنان پالایشگاه در دهه ۱۳۵۰ با خودروهای شخصی به سر کار می‌امدند. از شمار خودروها می‌توان درصد انان را تخمین زد.
از انبوه خودروها اثری نیست. سایت اداری یکی از دفاتر پالایشگاه. اوایل دهه ۱۳۵۰
چند خودرو در بیرون ساختمان دیده می‌شوند. زمان اوایل دهه ۱۳۵۰ خورشیدی.
به شمار خودروها در خیابان توجه کنید شلوغی در کار نیست در حالی که جمعیت آبادان به مرز ۲۴۰ هزار نفر رسیده است. زمان: اوایل دهه ۱۳۵۰
پرستاران سوار اتوبوس می‌شوند. ابادان، محله بریم اوایل ۱۳۵۰ خورشیدی.
محوطه بیرونی یک ساختمان اداری پالایشگاه ابادان و خودورهایی که دیده نمی‌شوند.
زاویه دیگر از ساختمان بالایی که تشخیص ندادم کدام ساختمان است، ممنون از عکاس که حضور یک خودرو را شکار کرده است.
خیابانی در ابادان در اواخر دهه ۱۳۴۰ شمسی
عکاس زاویه ای را انتخاب کرده که خودرویی در حال حرکت است. اینجا پشت موزه ابادان اواخر دهه ۱۳۴۰ است.
مینی بوس هایی که در اواخر دهه ۱۳۴۰ بکار گرفته شدند. ابادان.
اهواز، محله نفتی کارون اتوبوس در حال خروج، اواخر دهه ۱۳۴۰
اهواز، استخر محله نفتی کارون اواخر دهه ۱۳۴۰ خورشیدی
مسجدسلیمان، تیر ۱۳۳۲ استقبال از هیئت مختلط. اتوبوس‌‌‌های شرکت در جابجایی مردم کمک می‌کنند.
ابادان اواخر دهه ۱۳۳۰ نزدیک ایستگاخ یازده، نگاه کنید به خیابان با شمار کم خودرو. عکاس این سری تصاویر متفاوت از قبلی‌ها است.
آبادان محله شاه آباد، حدود سال‌‌‌های ۱۳۳۹ تا ۱۳۴۱، به تعداد کم خودرو نگاه کنید.
واحد حمل و نقل در مسجد سلیمان سال ۱۳۰۳ خورشیدی

افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ما را دنبال کنید: