🖋 عبدالحسن بنی سعید
استاد منوچهر سالیا عاشق آبادان و فوتبال بود.
سالیا زحمات زیادی برای فوتبال آبادان متحمل شد. تحت مدیریت پرویز خان دهداری به سر مربیگری تیم صنعت نفت آبادان انتخاب شد و بازیکنان بزرگی را پرورش داد و به فوتبال ایران معرفی کرد: عبدالرضا برزگری، علی فیروزی. ابراهیم غلام نژاد. عزیز دسترس. حبیب گله داری، علی بشاگردی. پرویز جوهری. شهریار قاسمپور و جهانبخش کواری از این شمار بودند.
درزمان جنگ با همکاری چندین نفر از بزرگان تیم صنعت نفت آبادان را در شیراز و گچساران زنده نگه داشت. امیدواریم در روز یکشنبه ۳۱ / ۲ / ۱۴۰۲ که سالروز درگذشت منوچهر سالیا است با همت مدیریت محترم باشگاه جم و صنعت آبادان و با حضور پیشکسوتان، هواداران و علاقمندان مراسمیدرخور نام ایشان برگزار گردد.
زندگینامه
منوچهر سالیا در هفدهم دیماه ۱۳۱۷ در محله دوغه آبادان چشم به جهان گشود و بازی با توپ را در زمین خاکی این محله آغاز کرد.
کسی باور نداشت این بچه لاغر و سیاه سوخته که در گوشه زمین با چشمانی تیز به تماشای بازی بزرگانی مانند: اصغر بم زاده، احمد تیرانداز، بشیر پلوزاده، محمود زارع و علی سیاوشی مینشست به اعجوبه فوتبال تبدیل گردد و یکی از بزرگان فوتبال آبادان و کشور شود و در ردیف بهترینها قرار گیرد.
پدرش از اهالی فارس بود و در دهه ۱۳۱۰ از شیراز به آبادان مهاجرت کرد و در لین دوغه ساکن شد. نام خانوادگی خود را از کلانتری شاهجانی به سالیا تغییر داد.
منوچهر از سال ۱۳۲۳ دوران ابتدائی را در مدرسه مهرگان گذرانید و در سن ۱۲ سالگی ابتداء پدرش و سپس برادرش حیدر را از دست داد تا خود نان آور خانواده گردد و در مغازه تعمیرات دوچرخه مشغول کار شود.
.
در ۱۳ سالگی در تیم محله خود شروع به بازی فوتبال کرد و به تیم البرز پیوست و چه زود توانست مورد توجه اهالی فوتبال قرار گیرد. دیگر بازیکنان تیم محله عبارت بودند از: حمید جاسمیان، رضا علمداری، حمید برمکی، عبدالکریم وعباس گیشویی، جهان آل صفر، جبار خنافری، محمد رضا فیروزفر، حسین سامیمقدم، محمدرضا پرچه خواری.
🍀چه زود گذشت... 🍀مردی که تا آخرین دقایق زندگی از آموزش فوتبال به جوانان آبادان کوتاهی نکرد. 🍀 هجدهمین سالگرد در گذشت مربی ارزنده و سازنده فوتبال شادروان منوجهر سالیا را پاس میداریم. 🖋 جلیل صفری
درسال ۱۳۲۹ در یک دیدار دوستانه با تیم صاحب نام جم توانست این تیم قدرتمند را چهار بر یک شکست دهد.
درسال ۱۳۳۰ تیم البرز از هم پاشید و اکثر فوتبالیستها به تیم تاج آبادان پیوستند.
حضور سالیا در جمع بزرگان تیم جم را میتوان یک تحول بزرگ دانست تا بتواند در کنار بازیکنانی چون: دهداری، عابدیان، گریگوریان، جاسمیان، فرج شاعری، حمید برمکی، فاروق فتاحی، دکتر بیژن کوهزاد، ناصرارجمندی، یدالله هاتفی، نصرالله فتحی، محمد سعدونی و حسین پوریوسف بازی کند
بعدها او سکاندار تیم جم آبادان شد.
سالیا با حضورش در تیمهای جم و شاهین آنچه از پرویز دهداری آموخته بود را در کسوت مربیگری به اجراء درآورد. اخلاق مداری، نظم و انظباط و ادب و احترام به انسانها برجسته ترین رفتارش بود که به شاگردانش آموزش میداد.
شرکت نفت در سال ۱۳۵۵ مسولیت تیم صنعت نفت آبادان را به استاد دهداری سپرد و استاد دهداری کادر فنی را به سالیا سپرد. سالیا بازیکنان جوانی از جمله: عبدالرضا برزگری ( حسون ) علی پورآفریقا، سیروس همتی، علیرضا فیروزی ( ازتیم سپه ) عزیز دسترسی، ابراهیم غلام نژاد، شهریارقاسم نژاد، جعفر نگارش، جهانبخش کاری، طاهر مردانی، سهیل جمعه زاده ( از تیم جاوید ) سیروس راستی، اکبر اسلامی، حسین بهارستان، ایوب و یعقوب پورجانکی، داریوش رسائی و عیسی دارم را ازتیمهای جم و شاهین به تیم اضافه نمود، تا روح تازه ای در کالبد کم جان این تیم بدمد و نتایج خوبی کسب نماید.
با شروع جنگ تحمیلی و مهاجرت مردم آبادان به سایر استانها، شادروان سالیا به شیراز مهاجرت کرد. با همکاری چندبازیکن بزرگ تصمیم به تشکیل تیم صنعت نفت آبادان در شیراز را گرفت.
بازیکنانی که در دوره مهاجرت همراه و یاور مرحوم سالیا برای انجام مسابقات و یادوارهها بودند عبارتند از: جمشید بشاگردی صفدربنده، جهانبخش داراب پور، عبدالرضا برزگری، علی فیروزی، ابراهیم قاسمپور، ابراهیم تهامی، نادراسدالله زاده، یدالله صادقی، حبیب حسین زاده، مسعود دهداری، اسماعیل جاویدی، محمد رضا گلاب زاده، اسماعیل کویتی، مالک وجعفر نگارش، شهرام اردشیرزاده، مسعود آرام، حسین بهارستان، شهریار قاسمینژاد، رضا قربانی، امین بنی سعدون و خیلیهای دیگر.
استاد سالیا مدت ۸ سال در غربت تیم پر طرفدار صنعت نفت آبادان را در سطح فوتبال کشور زنده نگه داشت.
مرحوم سالیا بعداز جنگ تحمیلی در آبادان تصمیم گرفت باهمکاری خدمات شرکت نفت زمین چمن ورزشگاه تختی که در مدت جنگ محل استقرار خودروهای جنگی شده بود ترمیم نماید و آماده برگزاری مسابقات کند.
بالاخره ماهیت تازه بدوران رسیدههای بعداز جنگ مزد زحمات چندین ساله او را دادند و ایشان را از تیم صنعت نفت کنار گذاشتند.
مرحوم سالیا به وصیت دهداری که گفته بود به آبادان برود و تیم جم را تشکیل دهد عمل کرد و تمرینات این تیم را آغاز و تصمیم گرفت زمین جم در بوارده جنوبی که محل (دپو) نخالهها وزبالههای دوران جنگ شده بود را آماده سازی کند. این مهم را با همکاری شهرداری در طول یکسال سامان داد و آنجا را آماده تمرینات تیم جم کرد و تیم جم صاحب ورزشگاه شد. اکنون این محل آکادمیفوتبال شادروان سالیا است.
استاد منوچهر سالیا در غروب غم انگیز ۳۱ اردیبهشت ماه سال ۸۴ پس از تمرین تیم نو جوانان جم بخانه بازگشت و متاسفانه براثر سکته قلبی به دیار باقی شتافت و جامعه ورزش آبادان را عزادار کرد.
روحش شاد و یادش گرامی
افزودن دیدگاه