رشن خانه ها در بحبوحه جنگ جهانی دوم که به اشغال ایران و بحران اقتصادی انجامید با هدف کاهش نارضایتی اجتماعی در شهرهای نفتی تاسیس شدند.

رشن خانه امیدیه

🖋 حسن خادمی

رشن خانه و تو چه میدانی رشن خانه چیست؟ ساختمانی مکعب مستطیل شکل که در آنجا به کارگران شرکت نفت جیره غیر نقدی می‌دادند. رشن یک واژه هندی به معنای جیره غیر نقدی است که وارد زبان انگلیسی شد.

زمانی که شرکت نفت انگلیس ایران شرکت شهر امیدیه را پایه گذاری کرد، حدفاصل مغازه حاج کاظم و مسجد جامع امیدیه، کنار خانه‌‌‌های کارگری، ساختمانی به شکل مکعب مستطیل ساخت.

رشن خانه میانکوه
طرح رشن خانه میانکو، منوچهر احمدی آرپناه
دو تصویر بالا متعلق به رشن خونه میانکوه است، با قدمتی بیش از ۷۰ سال که به همت بی تدبیری‌ها در سال گذشته همراه با خانه‌‌‌های کارگری غارت شد. پنجره‌‌‌های آهنی و در کرکره ای پشت رشن خونه به یغما رفت. این رشن خانه تنها رشن خانه باقیمانده در مناطق نفت خیز خوزستان است. در صورت بی توجهی، شاهد تخریب این میراث نفتی خواهیم بود.

در این محل به کارگران جیره غیر نقدی شامل آرد، برنج، حبوبات، شیر خشک، روغن و امشی ( مایع حشره کش) داده میشد.

کنار رشن خانه، یک فروشگاه نیز برای خرید مایحتاج عمومی‌کارگران ساخته شده بود. متاسفانه شرکت نفت این دو ساختمان را به بهانه فرسوده بودن با خاک یکسان کرد و تصمیم گرفت که یک ساختمان جدید و نو به جای آن بسازد. الان بیش از سه دهه از ویران کردن آن دو ساختمان گذشته و به جای آنها یک ساختمان نیمه ساز بنا شده که به حال خود رها شده و چهره شهر را بسیار زشت کرده است. و این قصه ادامه دارد…….

امیدیه مکانی که رشن خانه در آن بر پا شده بود و اکنون وضعیتی چنین به خود گرفته است.
مکان سابق رشن خانه امیدیه که حالا چنین روزی افتاده است.
محل رشن خانه امیدیه که بجای آن سوله ساخته شده است
غارت میانکوه. این تنها رشن خونه مناطق نفت خیز خوزستان است با قدمتی بالای ۷۰ سال که متاسفانه به حال خود رها شده است و چپاولگران همچنان آن را غارت میکنند. پیش از این پنجره‌‌‌های آهنی و دری کرکره ای پشت رشن خون به یغما رفت و این بار درب جلویی و پنجره سمت راست آن دزدیده شد. چند سالی هست که با همکاری میراث فرهنگی تلاش میکنم که این رشن خونه تبدیل به یک موزه شود اما دریغ ……… آیا فریاد رسی هست؟: حسن خادمی

تألیفات دکتر حسن خادمی‌



نکته‌ها

رادیو رشن / مجموعه خاطرات



رادیو رشن را آرش آبخو بنیان گذاشت.

اکثر زندگی ما یک تک گویی بزرگ است. در رادیو رشن تک گویی‌‌‌های قابل تحسینی را می‌شنوید. از شما دعوت می‌کنیم پادکست‌‌‌های رادیو رشن را در گوگل جستجو و دنبال کنید.
در رادیو رشن آدم هایی را می‌شنویم که از جنس خودمان هستند. آنان ما را  به دورترین ایستگاه تاریخ می‌برند و با مفاهیم غریب آشنا می‌سازند.

رشن در زبان اوستایی به معنای داد و عدالت و در زبان انگلیسی به معنای سهمیه در زمان کمبود و جنگ است.  این نظریه که این واژه همچون صدها واژه دیگر از فارسی باستان به دیگر زبان‌ها راه یافته قابل دفاع است.

لینک رادیو رشن در پایین گذاشته می‌شود.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/abadan-ration-radio


عکس منتخب این هفته مشعل آبادان

افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *