عدنان غُرَیفی، نویسنده، شاعر و مترجم جنوبی در ۷۹ سالگی در هلند درگذشت.

غُرَیفی   نوگرا بود و در دهه‌های ۴۰ و ۵۰  به همراه نویسندگان دیگر از جمله ناصر تقوایی، احمد محمود، احمد آقایی، منصور خاکسار، پرویز مسجدی، حسین رحمت، علی گل‌زاده، مسعود میناوی، ناصر موذن، محمد ایوبی، پرویز زاهدی، نسیم خاکسار و بهرام حیدری مکتب داستان‌نویسی جنوب را شکل داد

سهام مرادی همسر عدنان غریفی از درگذشت نویسنده پر آوازه جنوب امروز جمعه (۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲) در هلند خبر داد. 

سیدعدنان غریفی، داستان‌نویس، شاعر و مترجم، ۱۲ خرداد ۱۳۲۳ در خرمشهر به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی را در زادگاهش گذراند و سپس وارد دانشکده نفت آبادان شد. چون همه درس‌ها به زبان انگلیسی درس داده می‌شد خواه‌ناخواه با زبان و ادبیات انگلیسی خو گرفت.

در اوایل نیمه دهه ۴۰ با همکاری عده‌ای نشریه هنر و ادبیات جنوب را منتشر کرد (۱) که پس از انتشار عدد نهم در سال ۱۳۴۶ همگی دستگیر شدند. پس از آزادی ابتدا در آبادان به عنوان معلم انگلیسی و مربی تنظیم متن برای رادیو و تلویزیون مشغول به کار و چندی بعد به تهران منتقل  و در همین اداره مشغول به کار شد.
سپس به رادیو رفت و سردبیر برنامه فرهنگی برنامه دوم، ترجمه و اجرای برنامه روزانه «برای شما خوانده‌ایم» را بر عهده گرفت، مدتی نیز  با مجله «خوشه» به سردبیری احمد شاملو همکاری کرد.

در سال ۶۳ به هلند مهاجرت و به نوشتن و ترجمه پرداخت و مجله‌ ادبی «فاخته» را منتشر کرد. مضمون برخی از داستان‌هایش سقوط خانواده‌های ریشه‌دار جنوب کشور و حسرت از دست رفتن مظاهر سنت  بود(۲).

در دهه هشتاد پس از غیبت چندین ساله، مجموعه داستان «مادرِ نخل»، «چهار آپارتمان در تهرانپارس» و «مرغ عشق» از او در ایران منتشر شدند. «یکی از کمدی‌ها»، «به موشک بستن فرشتگان»، «برنامه حرکت: امروز، این‌جا» و «برای خرمشهر امضاء جمع می‌کنم» عنوان مجموعه‌های شعر عدنان غریفی است که در هلند چاپ و منتشر شده‌اند(۳). 

غریفی رمان سکه‌ها را در سال ۹۰ و مجموعه شعر نخل مشتعل را در سال ۹۳ منتشر کرد.  فصلنامه ادبی «فاخته» به سردبیری او در هشت شماره منتشر شد(۴).

یادداشت ها

۱-نشریه هنر و ادبیات جنوب ضمیمه‌ی روزنامه‌ای بود به نام «پرچم خاورمیانه» که صاحب امتیاز آن حسن عرب بود. فردی نه چندان خوشنام که از شرکت نفت امتیازاتی گرفته و چند مرکز تجاری و توریستی تاسیس کرده بود. به روایت ناصر تقوایی: «من در آبادان یک دوستی داشتم که کارمند بانک تهران بود به اسم منصور خاکسار. منصور خاکسار افکار چپی داشت، یک روزنامه غیر شرکت نفتی هم در آبادان درمی‌آمد به اسم «پرچم خاورمیانه» که مال یکی از بدنام‌ترین جاهل‌های ایران بود؛ حسن عرب…. یک روز خاکسار با او صحبت می‌کند و قرار می‌شود از امتیازهای جنبی پرچم خاورمیانه استفاده کند… در آوردن هفته‌نامه آن موقع غیرممکن بود، در نتیجه به سمت ماهنامه رفتیم و حسن عرب هم موافقت کرد.»

برای این همکاری اما تردیدهایی وجود داشت. تردیدهایی که با مشورت تقوایی با ابراهیم گلستان و جلال آل‌احمد از بین می‌رود: «با جلال آل‌احمد صحبت کردم و او گفت هیچ اشکالی ندارد. عقیده داشت اگر می‌توانی بنویسی برو روی سنگ هم شده بنویس. با گلستان مشورت کردم. گلستان هم عین آل‌احمد گفت نه چه اشکالی دارد؟» بدین ترتیب، اولین شماره‌ی «هنر و ادبیات جنوب» در فروردین 1345 منتشر شدو منصور خاکسار، ناصر تقوایی، عدنان غریفی، محمدعلی صفریان، صفدر تقی‌زاده در آن مطلب داشتند.

در این شماره قسمتی از سفرنامه غلامحسین ساعدی نیز منتشر شد، «سایه‌های خوش در حاشیه خلیج فارس» که بعدها ماحصلش به مجموعه‌ی داستان «اهل هوا» منجر شد. دومین شماره هم که در اردیبهشت همان سال منتشر شد، مطالبی از م.آزاد، تقی‌زاده و محمدعلی صفریان، ابوالفضل علی‌رضایی و عدنان غریفی داشت. و سومین شماره نیز که در خرداد همان سال با 24 صفحه منتشر شد ترجمه گفت‌وگویی با لوییس بونوئل کارگردان سینما، دو نمایشنامه از غلامحسین ساعدی ومحمود طیاری داشت.

بدین ترتیب مجله‌ای پربار و خواندنی پا به عرصه‌ی وجود گذاشت. مجله‌ای که در آن از داستان‌های همینگوی و سالینجر گرفته تا آثار شاعران و نویسندگان مطرح وطنی را می‌شد دید. شاعرانی چون یدالله رویایی، بهمن فرسی، نظام رکنی و نویسندگانی چون ابراهیم گلستان و شهرنوش پارسی‌پور. ششمین و آخرین شماره اما با پنج ماه تاخیر به روی دکه رفت. بعد از آن تا سه ماه بعد فعالیت این نشریه متوقف شد و بعد از آن نیز تنها یک شماره در اردیبهشت 1346 منتشر شد.

۲-برای آگاهی بیشتر از آثار و مصاحبه‌ها و شرح حال عدنان غریفی، نگاه کنید به کلیک کنید وبلاگ عدنان غریفی در بلاگفا http://adnan.blogfa.com

۳- من سال هاست از یأس واضطراب وکابوس دور شده ام 

۴-  افشان مکن گیسویت را 

۴- آثار عدنان غریفی

هیئت نویسندگان نشریه مشعل آبادان درگذشت عدنان غریفی نویسنده پرآوازه مکتب جنوب را به بازماندگان آن مرحوم و فرهیختگان و اهل قلم و فرهنگ خوزستان تسلیت عرض می‌کند.

روحش شاد یادش گرامی

نشریه مشعل آبادان

کتاب گفته‌ها نوشته ابراهیم گلستان را می‌توانید دانلود کنید. کلیک کنید.

افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

ما را دنبال کنید: