نشریه شماره ۷ مشعل آبادان به تصاویر دیده نشده و یا کمتر دیده شده میپردازد. به جرات میتوان کفت برخی از تصاویر این شماره مشعل آبادان برای نخستین بار منتشر میشوند. مشعل آبادان همچون گذشته و برای تقویت مطالعات تاریخی هر چند ماه یک بار به انتشار عکس و اسناد آرشیوی اقدام میکند. از پژوهشگران و علاقمندان که قصد استفاده و یا باز نشر تصاویر را دارند درخواست میشود به یک تذکر توجه فرمایند: «انتشار تصاویر و اسنادی که برای نخستین بار منتشر میشود تنها با ذکر نام مشعل ابادان مجاز خواهد بود و اکیدا از نوشتن روایت و توصیف غیر مستند خود داری کنند.»
آبادان و مناطق نفتخیز به مثابه اولین مناطق بزرگ نفتی ایران و خاورمیانه در اغاز سده بیستم مورد توجه عکاسان بین المللی قرار گرفت. شاید باورش سخت باشد که یک نشریه بین المللی به نام «کار جهان» خبرنگار و عکاس به منطقه جنوب ایران اعزام کرد تا گزارشی مصور تهیه کند، در حالی که شرکت به چنین مهمیاقدام نکرده بود. چند سال پس از نشریه «کار جهان»، شرکت نفت انگلیس ایران و روزنامههای داخلی همچون روزنامه اطلاعات به انتشار گزارش مصور پرداختند.
تصاویری انتخاب شده اند که توانایی انتقال اصلی ترین مسائل را داشته باشند. از منابع مختلف برای تهیه تصاویر بهره گرفته شده است: نشریه کار جهان، نشریه نفت مگزین، نشریه نامه صنعت نفت، کتاب تاریخ بی پی، آرشیو موزه صنعت نفت، ارشیو شخصی همکاران نشریه، ارشیو روزنامه اطلاعات وکیهان و نشریه دنیا و تهران مصور، کارتونهای دو جنگ جهانی اول و دوم، نشریه کاوش، نشریه مشعل آبادان دهه ۱۳۴۰ خورشیدی، نشریه اخبار هفته، ارشیو تایمز، ارشیو قطر دیجیتال لایبرری، ارشیو بی پی.
While the residential area of English staff was a modern city, Abadan city and the newly established neighborhood of Ahmedabad were in the worst sanitary conditions
تیر ماه ۱۳۳۰ ابادان است و عکاس که التهاب شهر در هنگامه ملی شدن را متوجه شده از جای جای ابادان که پر از رویداد سیاسی است عکس میگیرد که لحظات را ثبت کند تا پس از شصت سال به بازخوانی آن بنشینیم و به دور از قصه بافی واقعیت را از چشم دوربین عکاس روایت کنیم. کار عکاس همین است، نیست؟
محله هزاریهای آبادان در حین ساخت در سال ۱۳۳۷
محله هزاریها بب
محله هزاری ها
شرح عکس از جبار اقباشاوی: اینجا شاه آباد اول هزاریها پشت نانوایی دهقان بازارچه شرکتی است. ایستاده از راست: ۱شاپور …. ۲ جبار اقباشاوی ۳_ زنده یاد رضا سعدونی ( بازیکن تیم فوتبال پیروز ). ۴_ بیژن جعفر پور ( بازیکن تیم فوتبال پیروز ) ۵_ ناجی … نسشته از راست: ۱_ بهمن اسدی ( بازیکن تیم فوتبال پیروز ). ۲_ جمشید اسکندری ۳_ خلف مطوری. تاریخ عکس: سی ام / بهمن ماه / ۱۳۵۴. عکاس حمید اکبری
با هر پیروزی بر تیم انگلیسی، شهر غرق در شادی میشد. فوتبال در شهرهای نفتی، صرفا سرگرمینبود، شورش “مردم در تبعیض و حاشیه” بود. آنان توانستند حاشیه را به مرکز تبدیل کنند. فوتبال جنوب به قطب فوتبال ایران بدل شد همچنانکه در ادبیات توانستند مکتب جنوب را پدید آورند. در تصویری که میبینید بازیکنان تیم کارگر آبادان که اغلب از کارآموزان بودند در این مسابقه حضور داشتند: بازکنان تیم کارگر از چپ؛ چرومی(کت و شلوار خاکستری)، بهمن ترابی (کاپیتان)، محمود عظیمی، سید محمد حسینی،؟ ، محمد علی تهمتن زاده، داراب فرامرزی، هوشنگ خواجه ایی، محمود سعی الدین، جمشید مجدمیان.
دستیار فنی حفاری پیپ به دست در اردیبهشت ۱۳۲۴
درود بر شما.
عکس ها و مطالب جالب زیبا و خاطره انگیز است. البته بیشتر مطالب مربوط به نفت بود . از گوشه گوشه های آبادان باشد کاملتر است و مورد استفاده .
بهرحال سپاس..
یاد باد آن روزگاران یاد باد که چه روزهای زیبایی را در آبادان گذران نمودیم .
تشکر و سپاس.
سلام وسپاس
لطفا منابع وماخذه عکسها ومطالبی که در نشریه مشعل استفاده وبکار می گیرد را بلحاظ یک پژوهش مستند ذکر کنید.
بطور مثال (انجمن عکاسی آبادان و عکسهای یکصد سالگی صنعت نفت ایران و…)
ممنون
چنعانی :پژوهشگر ومحقق آبادان شناسی